HPV

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι DNA ιός που σχετίζεται κυρίως.Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι βλάβες, οι οποίες εμφανίζονται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή και μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφήςμε υπερπλαστικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από HPV είναι παροδική και ασυμπτωματική. Σε μικρό ωστόσο ποσοστό, λοίμωξη με τύπους υψηλού κινδύνου οδηγεί στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, που μπορεί μετά από πάροδο ετών να εξελιχθεί σε καρκίνο. Ευτυχώς όμως ο ιός αυτός και η δράση του είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει γνωστή μέθοδος πρόληψης αφου πάνω από μια δεκαετία υπάρχει δυνατότητα πρωτογενούς πρόληψης με εμβόλιο και μάλιστα εδώ και μια πενταετία υπάρχει το δεύτερης γενιάς εμβόλιο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο χρόνος επωάσεως είναι ακαθόριστος.Τα κονδυλώματα εμφανίζονται λίγες εβδομάδες (το νωρίτερο έναν μήνα) έως 3 μήνες μετά την επαφή, καμία φορά και χρόνια μετά. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό,αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό. Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή τους (από μια παλιότερη μόλυνση) είναι:

Ψυχολογική πίεση, στρες.
Ορμονικές διαταραχές λόγω εγκυμοσύνης ή αντισυλληπτικών.
Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Μόλυνση από τον ιό HIV (ο ιός που προκαλεί AIDS).

Οι γονότυποι του HPV διακρίνονται σε:

Χαµηλού κινδύνου ή καλοήθεις
Υψηλού κινδύνου
Ενδιάµεσου κινδύνου

Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για τις μυρμηγκιές, μεταδίδονται με τη δερματική επαφή, ενώ τα στελέχη που προκαλούν τα κονδυλώματα, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές αμυχές που υπάρχουν στο δέρμα.Τέτοιες αμυχές προκαλούνται και με την ερωτική επαφή, λόγω της τριβής των γεννητικών οργάνων.Ο ιός μεταδίδεται και με τον στοματικό έρωτα, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του δέρματος  μέσω του ξυρίσματος ή της τριβής με πετσέτες ή σφουγγάρια.

Η χρήση του προφυλακτικού δε μπορεί να παρέχει 100% προστασία έναντι του HPV,το προφυλακτικό καλύπτει μόνο την περιοχή του πέους,επομένως τόσο η βάση του πέους όσο και η περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα (περιγεννητική περιοχή), μένουν εκτεθειμένες.Έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή από τον ένα σύντροφο στον άλλον. Παρόλο που το προφυλακτικό δεν εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο μετάδοσης των HPV, η χρήση του συνιστάται, έστω και για τη μερική προστασία που προσφέρει. Άλλωστε προφυλάσσει και από άλλα πολύ σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική και αφορά την αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών στον τράχηλο με τις ακόλουθες τεχνικές:

Laser
Καυτηριασμός
Κρυοπηξία
Χειρουργική εξαίρεση

Η μέθοδος αποφασίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα, τον βαθμό
επέκτασης της νόσου και τον βαθμό δυσπλασίας που έχει δημιουργηθεί.

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξασφαλίσει διάγνωση του ιού περίπου στο 90% των περιπτώσεων, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τις βλάβες-δυσπλασίες που μπορεί να προκληθούν στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας του. Βέβαια σημασία έχει και ο τρόπος και ο άνθρωπος που κάνει τη λήψη του τεστ. Αν αυτό βγει αρνητικό, αλλά ο γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει μόλυνση, μπορεί να προτείνει μια εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση. Με αυτή ο γιατρός παρατηρεί το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο μ’ έναν «μεγεθυντικό φακό», το κολποσκόπιο, άρα μπορεί να δει καλύτερα τις βλάβες.Κατά την εξέταση ο τράχηλος εμποτίζεται μ’ ένα ειδικό υγρό που βοηθάει τον γιατρό να αναγνωρίσει τις βλάβες και να πάρει βιοψίες όπου κρίνει απαραίτητο.

Ο ιός HPV έχει 100 διαφορετικά στελέχη. Επομένως, αν συνεχίζεις και εφαρμόζεις επικίνδυνες τακτικές στο σεξ είναι δυνατόν να κολλήσεις ένα ακόμα στέλεχος του ιού. Για παράδειγμα, μπορεί ο τράχηλος να έχει προσβληθεί από περισσότερα από ένα στελέχη του ιού ή μπορεί μια ασθενής να εμφανίζει και οξυτενή κονδυλώματα και HPV λοίμωξη ή δυσπλασία στον τράχηλό της.

Μετά από πλήρη αφαιρετική θεραπεία προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων του τραχήλου έχει πιστοποιηθεί η μη δυνατότητα κλινικής ανίχνευσης του ιικού DNA ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση –το αρνητικό αυτό «HPV-τεστ» θεωρείται και ως ενδεικτικό επιτυχίας της θεραπείας.

Ο πιο ασφαλής τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από συγκεκριμένους ογκογόνους τύπους του ιού HPV, είναι το εμβόλιο έναντι του ιού HPV.Το εννιαδύναμο εμβόλιο καλύπτει τους ογκογόνους υπότυπους του ιού HPV 16,18,31,33,45,52,58 αλλά και τoυς μη ογκογόνους υπότυπους 6 και 11.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, όπου ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί στον HPV. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι του HPV μπορεί να γίνει και στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου, ακόμα και αν έχει εκτεθεί στον ιό HPV με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Οι γυναίκες που εμβολιάζονται δεν «κολλάνε» αυτούς τους τύπους του ιού.Το εμβόλιο ΔΕΝ προστατεύει από τα υπόλοιπα καρκινογόνα στελέχη και γι’ αυτό ο ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου πρέπει να συνεχιστεί και στις γυναίκες που εμβολιάστηκαν. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, καθώς και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή, μόλυνση από τον ιό HIV, κ.λπ.) έως 26 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.Και πραγματικά οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα “εργαλείο” που μπορεί να νικήσει μία συχνή μορφή καρκίνου, αρκεί οι γυναίκες να αντιληφθούν την σημασία του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV και της έγκαιρης διάγνωσης με τον τακτικό γυναικολογικό έλεγχο.