Αντισύλληψη

Αντισύλληψη είναι η πρακτική κατά την οποία αποσκοπούμε στην πρόληψη ή ελάττωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης. Αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους με διαφορετική αποτελεσματικότητα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εξατομικεύοντας κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις διαφορετικές ανάγκες και το προφίλ κάθε γυναίκας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια  είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων. Μάλιστα, εφόσον χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, παρέχουν στην γυναίκα αντισύλληψη παραπάνω από 99%

Το σπιράλ μήτρας (γνωστό και ως ενδομήτριο σπείραμα) συγκαταλέγεται στις αντισυλληπτικές μεθόδους και μάλιστα είναι κατά 99% αποτελεσματικό. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή σε σχήμα Τ που τοποθετείται στη μήτρα από τον ιατρό με σκοπό να αποτραπεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τοποθετείται στο τελείωμα της περιόδου, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υφιστάμενη εγκυμοσύνη.

Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται στα 5 και λειτουργεί αμέσως μετά την τοποθέτησή του.

Το ανδρικό προφυλακτικό είναι ένα κάλυμμα (μια λεπτή θήκη) από ελαστικό που περιέχει καουτσούκ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους την ώρα της συνουσίας. Έτσι το σπέρμα συγκεντρώνεται μέσα στη θήκη χωρίς να έρθει σε επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτησή του γίνεται όταν υπάρχει πλήρης στύση του πέους και πριν από την είσοδό του στον κόλπο. Το κάθε προφυλακτικό χρησιμοποιείται μία μόνο φορά.

Η έξοδος του πέους μετά την εκσπερμάτωση πρέπει να γίνεται πριν καταργηθεί η στύση, γιατί υπάρχει κίνδυνος η χαλάρωση του πέους να επιτρέψει στο σπέρμα να διαφύγει μέσα στον κόλπο. Κατά την έξοδο, το προφυλακτικό συγκρατείται με δύο δάκτυλα σφικτά πάνω στο πέος για τον κίνδυνο να παραμείνει στον κόλπο μετά την έξοδο του πέους ή να διαφύγει ποσότητα σπέρματος.

Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι ικανοποιητική, της τάξης του 95%.

Οι αποτυχίες οφείλονται σε κατασκευαστικά μειονεκτήματα και κυρίως, σε κακό τρόπο χρήσης.

Τα πλεονεκτήματα του ανδρικού προφυλακτικού είναι ότι προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προσφέρει μεγάλη αντισυλληπτική προστασία όταν χρησιμοποιείται σωστά και είναι ευρέως διαθέσιμο.