Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
H γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση έρχεται για να δώσει τη λύση.
Για κάθε γυναίκα, η μητρότητα είναι συνειδητή επιλογή και αναφαίρετο δικαίωμα.
Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων και σπέρματος για τους νέους που τα δεδομένα της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν έγκαιρα την οικογένειά τους. Χάρη στην εξέλιξη αυτή της επιστήμης, άνδρες και γυναίκες έχουν τη δυνατότητα της συντήρησης της γονιμότητας και την προστασία από την επίδραση του χρόνου προκειμένου να μπορούν να λάβουν όλες τις σηµαντικές αποφάσεις που αφορούν στη ζωή τους, χωρίς την πίεση του χρόνου.
Όταν η απόκτηση παιδιού αναβάλλεται είτε για προσωπικούς είτε ιατρικούς λόγους, η συντήρηση γονιμότητας μπορεί να γίνει η φωτεινή διέξοδος που θα συνδέσει τις απαιτήσεις του τώρα, με τις ευκαιρίες του αύριο. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες αυτές την ευκαιρία να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν εξαντληθεί η ωοθηκική τους εφεδρεία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.
Τι ονομάζουμε ΣΠΩ;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον κύκλο εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας, τις ορμόνες της, την εμφάνισή της.Οι αριθμιστες πολυκυστικες ωοθηκες είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ανωοθυλακιορρηξίας και επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η αιτία εμφάνισης δεν είναι ξεκάθαρη. ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία των γυναικών από την παιδική ηλικία έως και μετά την εμμηνόπαυση. Τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε ΣΠΩ δεν είναι γνωστά, αλλά πρόκειται για ένα συνδυασμό κληρονομικής προδιάθεσης σε ποσοστό 5-7% και περιβαλλοντολογικών συνθηκών.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή ενδοκρινική και μεταβολική διαταραχή που παρατηρείται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα σημεία του συνδρόμου μπορούν να παρουσιαστούν ήδη από την εφηβεία. Στις γυναίκες με ΣΠΩ παρατηρείται απουσία εμμηνόρροιας ή σπάνια, ανωοθυλακιορρηξία, ακμή και δασυτριχισμό, ενώτα υπερηχογραφήματα δείχνουν διευρυμένες πολυκυστικές ωοθήκες.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;
• Ασταθής έμμηνος ρύση ή απουσία
• Αυξημένη τριχοφυΐα
• Λιπαρότητα και ακμή
• Ανδροειδής τριχόπτωση
• Υπογονιμότητα
• Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
• Διαβήτης
• Αποφρακτική υπνική άπνοια
• Μελανίζουσα ακάνθωση
• Αρτηριακή Υπέρταση
• Υψηλή χοληστερίνη
Πώς επηρεάζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών την εγκυμοσύνη;
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία του ΣΠΩ διαμορφώνεται ανάλογα με τις προτεραιότητες των ασθενών όπως η διαχείριση της υπογονιμότητας, της υπερτρίχωσης, της ακμής ή της παχυσαρκίας. Η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή.Η ρύθμιση της περιόδου γίνεται με ορμονική θεραπεία,
Η συνεχής έκθεση του ενδομητρίου στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν το κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου στη ηλικία των 50 – 60, διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρταση. Για αυτό το λόγο είναι άκρως απαραίτητο να διευκρινίζονται οι κίνδυνοι, έτσι ώστε η ασθενής να συμμορφώνεται με την προσφερόμενη προληπτική θεραπεία.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
Υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί εάν οι ωοθήκες φέρουν σημάδια του ΣΠΩ
Ορμονολογικές εξετάσεις και ειδικότερα μέτρηση των επιπέδων των ανδρογόνων
Εξετάσεις μεταβολισμού με μέτρηση της χοληστερίνης, του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων