Κολποσκόπηση – Παθολογία Τραχήλου
Η κολποσκόπηση αποτελεί μια απλή, μη επεμβατική και παράλληλα πολύ σημαντική εξέταση για τη γυναικολογική υγεία, είναι μία ειδική, εντελώς ανώδυνη εξέταση του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται στο ιατρείο και για την οποία δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
Πραγματοποιείται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου (πλακάκι ή κυτταρολογία υγρής φάσης Τhin prep) δείχνει αλλοιώσεις ή όταν ο μοριακός έλεγχος (DNA ή mRNA) HPV τεστ ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων δείχνει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου.
Η κολποσκόπηση αναδεικνύει κατ’ αρχάς εάν ο ιός HPV έχει προκαλέσει αλλοιώσεις ή όχι. Εντοπίζει με ακρίβεια τη θέση της βλάβης, την έκτασή της και τη βαρύτητά της, εάν υποχωρεί, προχωράει ή μένει στάσιμη.
Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την κολποσκόπηση;
Για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την κολποσκόπηση, η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει τις κολπικές πλύσεις, τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν και κολπικών κρεμών. Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.
Ενημερώστε τον ιατρό εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο για πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, Αυτά τα φάρμακα ίσως προκαλέσουν αυξημένη αιμορραγία αν χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψίας. Εάν γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, ενημερώστε τον ιατρό σας. Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά η λήψη βιοψίας συνήθως αποφεύγεται.
Ποια είναι η διαδικασία της κολποσκόπησης;
Η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στην ιατρική καρέκλα όπως γίνεται και το τεστ pap και με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα ο γιατρός μπορεί να έχει άμεση οπτική επαφή με τον τράχηλο και τον κόλπο. Το κολποσκόπιο τον βοηθάει, ώστε να ελέγξει πλήρως τον τράχηλο, τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα, χρωματίζοντας τυχόν μη φυσιολογικές περιοχές με ειδικά διαλύματα.
Η εξέταση δεν κρατάει περισσότερο από 20 λεπτά και η διάγνωση είναι άμεση, εκτός αν στη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός χρειαστεί να προβεί σε αφαίρεση μέρους του ιστού για βιοψία και έπειτα σε ανάλυση για την επέκταση της βλάβης
Τι δείχνει η Κολποσκόπηση;
Μετά το τέλος της εξέτασης ο γυναικολόγος ενημερώνει την ασθενή για το τι έδειξε η κολποσκόπηση. Ανάλογα και με τα αποτελέσματα της βιοψίας, εφόσον υπάρξει, ο γιατρός-γυναικολόγος θα υποδείξει αν θα πρέπει να προχωρήσει η ασθενής σε θεραπεία ή σε παρακολούθηση και επανέλεγχο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Κάποιες φορές η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί περισσότερες από μία φορές.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει ήπιος πόνος ή κράμπες, υποχωρούν σε 1-2 ώρες. Εάν κάνατε βιοψία μπορεί να νιώσετε ήπιο πόνο ή να έχετε ελαφριά αιμορραγία για μια, δύο μέρες.
Η κολποσκόπηση δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας. Απαιτεί ειδικές γνώσεις, εκπαίδευση και εμπειρία από τον γυναικολόγο που θα την πραγματοποιήσει.