Τεστ Παπανικολάου

Το Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα Τεστ Παπ ή αλλιώς και Μέθοδος Παπανικολάου είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας (της αρχής της μήτρας). Μη φυσιολογικά ευρήματα συνήθως οδηγούν στην πραγματοποίηση περισσότερο ευαίσθητων διαγνωστικών διαδικασιών και αν απαιτείται, σε επεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή. Το τεστ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πήρε το όνομα του από τον διάσημο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Μία γυναίκα θα έπρεπε να υποβληθεί σε Τεστ ΠΑΠ μέσα σ’ έναν χρόνο από την πρώτη της σεξουαλική επαφή, ενώ ο χρόνος επανάληψης που συστήνουν οι γυναικολόγοι στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είναι μία φορά τον χρόνο.

Καλό είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή 2-3 ημέρες πριν την εξέταση, για να ελαχιστοποιήσουμε το ενδεχόμενο αλλοίωσης των κυττάρων ή πρόκλησης μικροτραυματισμών καθώς και η κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ. Δεν επιτρέπεται η χρήση ταμπόν, σπερματοκτόνων και ενδοκολπικών αλοιφών για τουλάχιστον 2 εικοσιτετράωρα πριν την εξέταση.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν τεστ Παπανικολάου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γιατροί θα συστήσουν τη λήψη τεστ Παπανικολάου στην αρχή της εγκυμοσύνης ως μέρος της τακτικής προγεννητικής φροντίδας, σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ Παπανικολάου ή έχουν ιστορικό παθολογικών τεστ Παπανικολάου. Συνήθως, η πρώτη εξέταση της εγκυμοσύνης είναι μια ευκαιρία για έλεγχο, ιδιαίτερα σε γυναίκες που δεν υποβάλλονται σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Ο γυναικολόγος θα καθορίσει τι περιλαμβάνει ο έλεγχος, που πρέπει να γίνει.

Η λήψη του τεστ δεν είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη.

Συνήθως, ο γιατρός δεν παίρνει τα κύτταρα του ενδοτραχήλου με βουρτσάκι, αλλά με βαμβακοφόρο στειλεό, για να μην επηρεαστεί το βλεννώδες πώμα του τραχήλου.90 ημέρες μετά τον τοκετό η λεχωίδα μπορεί να ξαναμπεί στη ρουτίνα του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου με τεστ-παπ.