Κατάψυξη ωαρίων

Η διαδικασία που διατηρεί τη γονιμότητα

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται ως μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας. Οι πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει καθώς μεγαλώνει μειώνονται σημαντικά, καθώς η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της πέφτουν. Το πρόβλημα αυτό χειροτερεύει όταν προκύψει κάποια μορφή καρκίνου. Η διαδικασία που «σταματά» το βιολογικό ρολόι της γυναίκα.

Πρόκειται για μια μέθοδο που υποβοηθάει και υποστηρίζει την αναπαραγωγική διαδικασία σε περίπτωση που η τεκνοποίηση αναβάλλεται για διάφορους λόγους και ξεπερνάει τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια με αποτέλεσμα η γυναικεία γονιμότητα να μειώνεται. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή αύξηση στις γυναίκες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια τους αλλά ο αριθμός μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας,τα ωάρια που καταψύχονται ουσιαστικά διατηρούν τη χρονολογική ηλικία της γυναίκας την ημέρα της κατάψυξη.

Διαδικασία κατάψυξης ωαρίων

H διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι, μετά την ωοληψία, τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες π.χ. στους -196° C με χρήση υγρού αζώτου. Στην αρχή, λοιπόν, η γυναίκα λαμβάνει ορμονοθεραπεία, ώστε να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παράγουν πολλά ωάρια. Το επόμενο βήμα είναι η λήψη των ωαρίων,μια διαδικασία που γίνεται με ελαφριά γενική αναισθησία. Στη συνέχεια τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησηςκαι φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Η διαδικασία είναι ασφαλής τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά,καθως δεν πρόκειται για κάποια πειραματική μέθοδο.