Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία επιλέγεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Τα ποσοστά καισαρικής στη χώρα μας αγγίζουν το 45-50%. Δεν υπάρχουν απόλυτες οδηγίες και κανόνες όσον αφορά στην επιλογή της καισαρικής τομής, καθώς κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γενικά, όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις (σχετικές ή απόλυτες) οι οποίες καθορίζουν αν ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός ή αν θα πρέπει να διενεργηθεί καισαρική τομή ως μοναδική λύση.

Όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia.

Σε αποκόλληση του πλακούντα.

Σε πρόπτωση ομφάλιου λώρου.

Αν η γυναίκα εμφανίσει ξαφνική αιμορραγία πριν ή κατα τον τοκετό

Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι (ισχιακή προβολή) ή και σε οποιαδήποτε άλλη ανώμαλη προβολή (εγκάρσια).

Σε δίδυμη κύηση, ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, οι οποίες σε αυτές τις κυήσεις είναι αυξημένες

Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.

Σε περίπτωση σοβαρής ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου.

Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, δείγμα κακής οξυγόνωσης του εμβρύου.

Εάν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στη μήτρα κατά το παρελθόν, κατά τις οποίες έχει διανοιχθεί η ενδομητρική κοιλότητα (εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων).

Σε απόλυτη κεφαλοπυελική δυσαναλογία, δηλαδή όταν το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας.

Αν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας

Μη πρόοδος τοκετού.

Σε περίπτωση επιθυμίας της γυναίκας.

Η καισαρικη τρομαζει αρκετες γυναικες κυριως για το τι θα αντιμετωπισουν μετα τη γεννα προκαλλοντας άγχος και στρες. Η έγκυος έχοντας πληροφορηθεί επαρκώς,φανταστεί και αποφασίσει τον καλύτερο δυνατό τρόπο τοκετού της και εχοντας χτίσει σχέση σταθερής εμπιστοσύνης με τον γιατρό της φτάνει στον τοκετό με μειωμενα ποσοστα εντασης και ανησυχιας. Ακομα και στην περιπτωση που η εγκυμονουσα εχει αποφασισει να γεννησει φυσιολογικα, το ενδεχόμενο της απαραίτητης αλλαγής επιλογής από φυσιολογικό τοκετό σε  καισαρική τομή παραμενει παντα πιθανο. Έχει διασφαλίσει μαζί με τον γυναικολόγο της την επιλογή της και γνωρίζει ότι, όποια ενδεχόμενη αλλαγή πλάνου, θα είναι απολύτως απαραίτητη και όχι προσχεδιασμένη, κάτι που συμβάλλει κατά πολύ στο να εστιάσει ήρεμη και απελευθερωμένη από κάθε είδους ενοχές ή δεύτερες σκέψεις, στο ευτυχές γεγονός του ερχομού του μωρού.Ο τοκετός είναι κάτι που εξελίσσεται στιγμή με στιγμή.