Επανειλημμένες ή καθ’ έξιν αποβολές

Τα αίτια των καθ΄ έξιν αποβολών ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να εντοπιστούν. Συνήθως πρόκειται για γενετικά αίτια στο 50-70% των περιπτώσεων

Οι αποβολές θεωρούνται μια από τις πιο συχνές επιπλοκές κατά την κύηση. Το ποσοστό των κλινικά αναγνωρισμένων αποβολών (με εμφάνιση μετά την 6η εβδομάδα της κύησης) είναι 12-15%. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 300 κυήσεις και μπορεί να είναι Σποραδικές ή Eπανειλλημμένες/καθ’έξιν.

Οι καθ’ έξιν αποβολές αποτελούν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με σωματικά αλλά και  ψυχολογικά επακόλουθα για τις γυναίκες αφου η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, πόσο μάλλον όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες.

Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα που έχει αποβολή ή επαναλαμβανόμενες αποβολές να μην χάνει την αισιοδοξία της, καθώς σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες οι πιθανότητες ενός ζευγαριού με τρεις αποβολές να έχει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι περίπου 70%,γεγονος που σημαίνει ότι, παρ’ όλες τις ατυχίες, τα 7 στα 10 ζευγάρια θα έχουν ευτυχή συνέχεια.

-Χρωμοσωμικές ανωμαλίες γονέων

-Χρωμοσωμικές ανωμαλίες εμβρύων

-Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας

-Ανεπάρκεια τραχήλου

-Θυρεοειδοπάθεια

-Λανθάνων σακχαρώδης διαβήτης

-Ανοσολογικοί παράγοντες – Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο-Αυτοάνοσα προβλήματα

-Λοιμώξεις (TORCH)

-Θρομβοφιλία

-Παχυσαρκία

-Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος

-Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης

-Ενδομητρίωση

-Ηλικία

-Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

-Ανεξήγητες καθ’ έξιν αποβολές

Η διερεύνηση των αποβολών πρέπει να ξεκινάει μετά από 2 διαδοχικές αποβολές,σε περιπτωση ομως που η γυναίκα ειναι ανω των 35 ετων ο έλεγχος ξεκινάει απο την πρώτη κιόλας αποβολη,ιδίως, όταν έχει ανιχνευτεί εμβρυική καρδιακή λειτουργία και οταν το ζευγάρι έχει αντιμετωπίσει δυσκολία στη σύλληψη.

Και στις δυο περιπτώσεις ακολουθούν οι παρακάτω εξετάσεις, που θα βοηθήσουν τον γιατρό να κάνει ακριβή διάγνωση, να εκτιμήσει την κατάσταση της γυναίκας και να προτείνει θεραπευτική αγωγή ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη:
 
-Ενδελεχής κλινική εξέταση
 
-Υπερηχογραφικός έλεγχος
 
-Χρωμοσωματικός έλεγχος και των δύο γονέων
 

-Ορμονικός και Αιματολογικός έλεγχος (θυρεοειδικές ορμόνες, θυρεοειδικά αντισώματα, αντισώματα για Λύκο και καρδιολιπίνη, επίπεδα προλακτίνης και πηκτικός μηχανισμός)

-Υστεροσκόπηση

-Έλεγχος για ανοσολογικά προβλήματα

Η διερεύνηση των αιτιών και των παραγόντων που οδηγούν σε καθ’ έξιν αποβολές

είναι καίριας σημασίας για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

-Διακοπή καπνίσματος, διακοπή κατανάλωσης αλκόόλ.

-Αν είναι παχύσαρκη πρέπει να μειώσει το βάρος της και να κάνει γυμναστική.

Η παχυσαρκία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς με προδιάθεση για διαβήτη.

Η καλή συνεργασία με τον γυναικολόγο θα βοηθήσει να εντοπιστούν με ακρίβεια τα αίτια της αποβολής και να αντιμετωπιστούν σωστά και άμεσα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.