Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μία ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση που έχει ως στόχο τον έλεγχο της μήτρας, του ενδομήτριου και των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, ελέγχεται η κλίση, το σχήμα, το μέγεθος και το περίγραμμα της μήτρας, το μυομήτριο αλλά και το ενδομήτριο. Θεωρείται μία απεικονιστική μέθοδος που εξετάζει διεξοδικά την ανατομία της μήτρας και των εξαρτημάτων και εντοπίζει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη φυσιολογική μορφή και λειτουργία τους.
Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο, ιδιαίτερα ανεκτή και ανώδυνη εξέταση, χωρίς να υπάρχει κανένας φόβος για έκθεση σε ακτινοβολία και μπορεί να πραγματοποιείται πολλές φορές αν κριθεί απαραίτητο.

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση ειδικής και ιδιαίτερα λεπτής κεφαλής υπερήχων, που τοποθετείται ενδοκολπικά και φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια απεικόνισης να είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το κοιλιακό υπερηχογράφημα.

Ο κοιλιακός έλεγχος γίνεται εξωτερικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και απαιτεί ειδική προετοιμασία ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι τελείως γεμάτη. Θα πρέπει η εξεταζόμενη να μην ουρήσει για 2 ώρες πριν από το ραντεβού και να πιεί αρκετά ποτήρια νερό ενδιάμεσα. Η εξέταση απαιτεί έντονη τάση για ούρηση. Πρέπει να αναφερθεί ότι η απόσταση του πομποδέκτη από τα γυναικολογικά όργανα, το ενίοτε παχύ κοιλιακό τοίχωμα και η αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης επηρεάζουν αρνητικά την ευκρίνεια απεικόνισης. Σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ηλικιωμένες γυναίκες με ατροφία και στενότητα κόλπου, εφαρμόζεται το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνιστάται το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ως πιο αξιόπιστη μέθοδος εξέτασης.

Στο ιατρείο του Δρ. Βασιλόπουλου το γυναικολογικό υπερηχογράφημα διενεργείται με ένα υπερσύγχρονο σύστημα υπερήχων με τρισδιάστατη (3D) και τετραδιάστατη (4D) απεικόνιση υψηλής ευκρίνεια, δίνοντας την δυνατότητα να δείτε τις κινήσεις του αγέννητου μωρού σας, όπως ακριβώς βρίσκεται μέσα στη μήτρα.

Οι προηγμένες τεχνολογίες φωτοαπόδοσης της συσκευής Voluson E8 απλοποιούν τη ροή εργασιών σας και παράγουν εντυπωσιακές εικόνες με εκτεταμένες κλινικές λεπτομέρειες, για διάγνωση με βεβαιότητα, ακόμη και σε σύνθετα περιστατικά. Με τη συσκευή Voluson E8, έχουμε πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες που προσφέρουν νέα επίπεδα ανατομικού ρεαλισμού, διαγνωστική βεβαιότητα και ακριβή απεικόνιση.