• 1 Απριλίου, 2024

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα?

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προστατεύει τις γυναίκες από λοίμωξη με, τον δυνητικά επικίνδυνο, ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV).Η χορήγηση του εμβολίου ενεργοποιεί το αμυντικό ύστημα του οργανισμού με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων ιών. Με αυτό τον τρόπο, το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινωματωδών βλαβών  που οφείλονται στον ιό HPV και κατ’επέκταση προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι στην ουσία ένα εμβόλιο κατά του HPV (HPV εμβόλιο- HPV vaccine).

Τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει  ο ιός (HPV) στην γυναίκα;

1.Κονδυλώματα αιδοίου,τραχήλου και πρωκτού.
2.Προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις στον τράχηλο,από ήπιες (CIN1-2) μέχρι σοβαρές (CIN3).
3.Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το προφυλακτικό δεν μπορεί να μας προστατεύσει από αυτόν;

Για τους λόγους που αναφέραμε πριν που σχετίζονται με τους τρόπους της μετάδοσης του ιού ακόμη και το προφυλακτικό,  αν και μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV, δεν προστατεύει απόλυτα.

Αν ένα κορίτσι έχει ξεκινήσει τις επαφές του με κάποιο αγόρι, έχει νόημα να κάνει το εμβόλιο μετά;

Και βέβαια έχει νόημα! Ο ιός έχει πολλά στελέχη από τα οποία μπορεί να προσβληθεί μια/ένας έφηβος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμη και αν προσβληθεί από έναν τύπο ιού HPV, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατευτεί και για τα υπόλοιπα στελέχη της οικογενείας αυτού του ιού, από τα οποία μπορεί να νοσήσει στο μέλλον και να έχει τις επιπλοκές που δεν επιθυμούμε όπως ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Παιδιών και Εφήβων με σύσταση υπέρ του εμβολιασμού των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου. Η συνταγογράφηση του εμβολίου είναι πλέον διαθέσιμη εξασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση των ενδεδειγμένων ομάδων. Το Υπουργείο Υγείας κινείται με συνέπεια προς τη στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030,απόλυτα εναρμονιζόμενo με τις στρατηγικές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. Ο εμβολιασμός, ως μέσο πρωτογενούς πρόληψης είναι ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας που σώζει ζωές.