Αυξάνεται συνεχώς η μέση ηλικία που η γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά.
Οι γεννήσεις από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για την ακριβή αύξηση των γυναικών που γίνονται μητέρες μετά τα πενήντα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Guardia, οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες – μόλις το 0,04% όλων των γεννήσεων στην Αγγλία – όμως από το 2012 έως το 2019 – ο αριθμός τους αυξήθηκε. Σύμφωνα με το ONS, υπήρξαν 824 νέες μητέρες ηλικίας άνω των 50 ετών κατά την περίοδο αυτή, από 701 τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Όσο για την Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γέννησης πρώτου παιδιού μετά τα 40 με ποσοστό περίπου 6 στις δέκα γεννήσεις. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας διευκολύνουν τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθιστώντας τις γεννήσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες όλο και πιο πιθανές. Από την άλλη υπενθυμίζει ότι η μέση ηλικία για ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση αυξήθηκε στη χώρα μας στα 54 δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες άνω των πενήντα να επανεξετάσουν τις δυνατότητές τεκνοποίησης.
Η διείσδυση πλέον των γυναικών στις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες και η επιθυμία τους για επαγγελματική ανέλιξη και πραγματοποίηση καριέρας, αλλά και η επιθυμία τους να παραμείνουν ανεξάρτητες και αδέσμευτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν εκτοπίσει κατά μία δεκαετία αργότερα τον ρόλο της μητρότητας.
Οι εξελίξεις στις διάφορες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η κατάψυξη των ωαρίων, η κατάψυξη των εμβρύων αλλά και η δωρεά ωαρίων (μία τεχνική που έχει αναπτυχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία) επιτρέπουν στις γυναίκες να αναβάλουν την μητρότητα για αρκετά χρόνια αργότερα.
Επιπλέον η διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ηλικίας τεκνοποίησης σε όλες τις γυναίκες που μάχονται για την μητρότητα.